Vi valde jordvärme

1083_mAnna och Magnus Schenström totalrenoverar sitt drömhus, som finns några mil nordost om Falkenberg i byn Sjönevad. -Ett hus i lantlig miljö har alltid varit en dröm. När vi fick chansen tvekade vi inte en sekund, säger Anna och ser nöjd ut. Det gäller att inte vara rädd att fråga om råd när vi ska anpassa huset för våra behov. Är vi tveksamma ber vi om hjälp.


Funktion och ekonomi
-Det är viktigt att göra en försiktig renovering. Behålla det gamla så långt det är möjligt och ändå skapa ett modernt boende i fråga om funktion och ekonomi, säger Magnus.

Tidigare har huset värmts upp med hjälp av elektriska element, vilket är för kostsamt för ett hus av denna storlek.

1083b_mGillar att bada
-Vi valde att installera jordvärme och en IVT Greenline, vilket innebar en totalkonvertering till vattenburen värme med nya radiatorer och nya rörledningar. Jordvärmepumpen från IVT står ute i garaget, säger Magnus. Barnen Jens, 8, och Joel 6, gillar att duscha och bada, så det är skönt att ha rejäl tillgång till billigt varmvatten.

Värmepumpen räcker till hela fastigheten som är 270 kvm. Skulle det bli rejält kallt, kan Magnus och Anna alltid elda i kakelugnarna som ett komplement.

-Jordvärme är ett rent och snyggt system. Dessutom är det miljövänligt, säger Anna. Vi var noga med det estetiska också, IVT-återförsäljaren hjälpte oss att hitta radiatorer och vridkranar som passar in i helheten.