Vi valde bergvärme

1082_mRedan 1984 installerade familjen Ambré i Växjö sin första IVT värmepump och 400 meter slang grävdes ned i trädgården. Då var det inte så vanligt med värmepump, men familjen tyckte att den nya tekniken verkade bra.

-Det visade sig vara en mycket bra investering, säger Torbjörn Ambré. Värmepumpen har i alla år försett oss med värme utan några problem. Och varmvattnet har räckt till alla, även när de tre barnen var tonåringar.

Efter några år byggdes villan ut och även källaren fick värme från värmepumpen. Trots detta räckte värmen och de var vid få tillfällen som extra eltillskott behövdes.

1082b_mNytt förtroende
-Eftersom vi var nöjda med den gamla värmepumpen gav vi IVT nytt förtroende när det var dags för byte, säger Torbjörn Ambré. Vi var ju lite av pionjärer med vår första installation och därför vågade vi nu satsa på den nya tekniken och den varvtalsstyrda PremiumLine X15.

Den nya värmepumpen installerades i somras och ett borrhål krävdes för att ge den nödvändig energi.

Bra återbäring
-Visst blev det en större investering än vad vi kanske tänkt, eftersom vi måste borra. Men förhoppningsvis ska den ge bra återbäring tack vare många år av billig värme. Värmepumpen bara går, vi tänker inte ens på att vi har den. Och energikalkylen stämmer bra!