Vi valde uteluftvärme

1084_mGun och Sören Strindemark i Motala bor i en egenhändigt byggd villa på 120 kvadrat. Villan byggdes 1971 har i alla år fått värme från en oljepanna.

– På den tiden var oljan billig och miljötänkandet fanns inte på samma sätt som i dag, säger Sören. När oljepannan tjänat ut var det självklart för oss med en värmepump. Vi ville ha billig och bekväm värme. En granne på gatan hade redan en uteluftvärmepump, och han gav goda rekommendationer för såväl värmepumpen som för återförsäljaren. Eftersom vi har hela 65 meter till berget var bergvärme inte något alternativ.

Sparar 10.000 om året
Nu står värmepumpen utanför huset och levererar värme till inomhusmodulen IVT 290 A/W, som ger både värme och varmvatten till huset.

1084b_m– Tidigare förbrukade vi cirka 3,5 kubik olja. Nu gör vi av med cirka 15.000 kWh om året inklusive hushållsel, säger Sören. Det betyder att vi sparar cirka 10.000 kronor om året. Och då ska jag erkänna att vi höjt värmen ordentlig eftersom den nu är så billig. Vi har över 20 grader även i källaren.

Billigt varmvatten
– En annan fördel att vi får väldigt billigt varmvatten på sommaren. Värmepumpen blir ju mer effektiv ju varmare luften är. Tidigare måste vi elda i oljepannan för att få varmvatten.